Blogger news

iletisim

Göktürk Devleti

gokturk devleti bayragı
           


          Göktürkler 552-658 yılında kurulmuştur. Tarihte bilinen ilk Türk devletidir.


  • Bağımsızlıklarını Avar Devleti'ne isyan ederek kazanmışlardır. (Avar Devletinde demircilikle uğraşıyorlardı)
  • Göktürklerin ilk hükümdarı Yüce Bumin Kağan'dır.
  • Devlet geleneklere göre Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılıp yönetiliyordu. Doğuya asıl hükümdar,Batıya ise hükümdarın kardeşi geçiyordu. Asıl hükümdar neden doğuyu yönetiyor diye sorarsanız bunun cevabı güneşin doğudan doğuyor olması olacaktır. Velhasıl Bumin Kağan doğuya;kardeşi İstemi Yagbu batıya geçti. Bu uygulamaya ikili teşkilatlanma olarak adlandırılır. (Federal devlet yapısı vardır diyebilir miyiz?)
  • İstemi Yagbu Sasanilerle bir olup Akhunlara karşı oldu. Amacı hiç şüphesiz İpek Yolu'na sahip olmaktı. Akhun toprakları alındı ve Sasanilerle pay edildi. Bu kez Sasaniler İpek Yolu'na sahip olabilmek için Akhun topraklarının hepsine hakim olmaya çalışınca İstemi Yagbu Bizans ile anlaştı ve Sasanilere savaş açtı. Peki Sasani yıkıldı mı ? Hayır ama iyice zayıfladı. Sasanilere daha sonra Hz.Ömer zamanında Müslümanlar son verdi.
  • Göktürklerde daha sonra İstemi Yabgu'dan sonra başa geçen Tardu, Çin Entrikaları sonucu kendini Kağan ilan etti. Doğu Hükümdarı olan Tapo'nun yanlış siyaseti,Tardu ve Çin'in entrikaları sonucu devlet ikiye ayrıldı. Daha sonra Doğu Göktürkleri Çin'in egemenliğine girdi. Bir süre sonra Batı Göktürkleri de Çin egemenliğine girdi ve koca devlet yıkıldı gitti.
        Bu dersten de anladığımız şu ki bir Türk devleti daha iç karışıklıklar çıkarılarak, entrikalarla yıkılmıştır. Günümüzde de aynıları yapılmaya çalışılıyor aman arkadaşlar bunlara fırsat vermeyelim. Hepimiz kardeşiz. Görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın...  Murat Hoca..
                                   

Sonrakİ Yazı
« Öncekİ Yazı
Öncekİ Yazı
Sonrakİ Yazı »

2 yorum

yorum
eglengunce
YAZAR
22:24 Sil

güzel paylaşımlar daha da güncel olmalı :)

Cevapla
avatar
21:28 Sil

Bölünme başladığı anda yıkılma da kaçınılmaz oluyor

Cevapla
avatar