Blogger news

iletisim

Uygurlar

Uygurlar
Uygurlar
       
          2.Göktürk Devleti'ne (Kutluk Devleti) son veren Uygurlar 744 yılında Kutluk Bilge Kül Kağan tarafından Ötüken merkez olmak üzere kuruldular. Ordu-Balık şehrini kurarak başkent yaptılar. Balık nedir Hocam ? Eski Türkler şehir kelimesi yerine Balık derlerdi.) 


          Uygurlar Bögü Kağan zamanında Mani dinini kabul ettiler. Bu din Uygurların savaşçılık özelliklerinin kaybolmasına yol açtı. Sebep? Mani dininde et yemek ve savaş yapmak yasaktı. Bu sebeple Uygur Devleti döneminde eskiden olduğu gibi Çin ile sürekli savaşlar yapılmamış, daha çok ticari ilişkilerde bulunulmuştur.


          Uygurlar Maniheizm dininin etkisiyle yerleşik hayata geçtiler. Yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğu Uygurlardır. Köylerde ve şehirlerde yaşıyor, tarım ve ticaretle uğraşıyorlardı.


          Kendilerine ait alfabeleri vardı. Uygur alfabesi denmektedir. İlk defa kağıt ve matbaayı kullanan Türk boyu Uygurlardır.


          Gelişmiş kültürleri sayesinde Moğol Devleti'nin Türkleşmesinde etkili olmuşlardır. Kabul ettikleri Mani dinine ait terimleri Türkçeleştirerek ulusal kimliklerini korumaya çalışmışlardır. 


          Uygur Devleti 840 yılında Kırgızlar tarafından yıkılmıştır. Günümüzde Çin'in Kansu ve Doğu Türkistan eyaletlerinde Uygur Türkleri halen yaşamaktadırlar.


          Bu dersinde sonuna geldik arkadaşlar. Türk Tarihini iyi bilmek ve bildirmek dileğiyle hoşçakalın. Görüşmek üzere.. Murat Hoca..
Sonrakİ Yazı
« Öncekİ Yazı
Öncekİ Yazı
Sonrakİ Yazı »

2 yorum

yorum
11:27 Sil

Az çekmedik bu uygurlardan ygsde :)

Cevapla
avatar
19:46 Sil

Tarih ders kitaplarının ilk konularından olurdu, haliyle çabuk unutulurdu

Cevapla
avatar