Blogger news

iletisim

Memlükler (1250–1517)

Memlükler Devleti haritası
MISIR’DA KURULAN TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
Memlükler (1250–1517)
            Eyyubi Devleti’ne son veren Aybeg Mısır’da Memlük Devleti’ni kurdu. Memlükler hem Haçlılarla hem de Moğollarla başarılı savaşlar yaptılar.
            Sultan Kutız döneminde Moğollar Ayn-Calut Savaşı’nda mağlup edilerek Mısır istiladan kurtarılmıştır. 1277’de Sultan Baybars Moğolları Elbistan’da bir kez daha yendi.
            Haçlı kalıntılarına son veren Memlükler, Moğollar tarafından ortadan kaldırılan Abbasilerdeki halifeliği Mısır’da yeniden başlattılar.
            Fatih zamanında Memlük Devleti ile Osmanlı Devleti’nin arası açıldı. Yavuz Sultan Selim, Memlüklerle 1516 Mercidabık ve 1517 Ridaniye Savaşlarını yaparak bu devlete son verdi.
>Not: Memlükler Türkçeyi resmi dil ilan etmişlerdir. Memlüklerde kut anlayışı olmadığı için bazen güçlü ordu komutanları tahta geçmekteydi. Bu durum onları diğer Türk devletlerinden ayırır.

Arama sözcükleri: memlükler devleti hakkında kısa bilgi, memlükler nerede kuruldu, mısırda kurulan ilk türk devletleri hangileridir, memlükleri kim kurdu nerede kurdu ne zaman kuruldu ve yıkıldı, sultan kutız kimdir, ayn Calut savaşı kimler arasında neden yapılmıştır, sultan baybars kimdir, Moğollara dur diyebilen ilk türk devleti kimler, Moğolları yenen ilk türk devleti, mercidabık ve ridaniye savaşları kimler arasında kaç yılında oldu, Türkçeyi resmi dil ilan eden devletler. Memlüklerin diğer türk devletlerinden farkı nedir?.

Sonrakİ Yazı
« Öncekİ Yazı
Öncekİ Yazı
Sonrakİ Yazı »