Blogger news

iletisim

Yabancıların Kaleminden Osmanlıların Hayvanlara Şefkati



"Osmanlının bazı şehirlerinde kediler için yapılmış mekanları, gıdaları için tesis edilmiş vakıfları görünce hayret etmeyecek insan var mıdır?.. Yavruları olan köpeklerin barındırılması için sokaklarda kulübelerin yapılması ve gıdaların teminine bilhassa itina edilmesi de hayret vericidir. Bunları yapanlar, kendilerine Cennet kapılarını açacak birçok sevap kazandıkları inancındadırlar." (Du Loir)

"... Müslüman Türk’ün şefkati hayvanlara bile uzanmıştır. Bu hususta vakıflar ve ücretli şahıslar vardır. Bu şahıslar, sokaklardaki köpek ve kedilere ciğer dağıtırlar. Verilenlere alışmış olan hayvanlar da, besicilerin şefkatli seslerini o kadar iyi tanırlar ki, işitir işitmez hemen yanına koşmakta hiçbir kusur etmezler. Kasapların da her gün belirli miktar kedi ve köpek beslemeleri alışılmıştır. Ayrıca Şam’da, hastalanan kedi ve köpeklerin tedavisine mahsus bir hastane vardır." (Avukat Guer)

"Türkler kedi, köpek gibi başıboş hayvanlar için de vakıflar kurarlar. Kasaplar da her gün bu gibi hayvanların bir miktarını vicdanen beslemekle mükelleftirler." (Comte de Bonneva)
Sonrakİ Yazı
« Öncekİ Yazı
Öncekİ Yazı
Sonrakİ Yazı »